Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Norvég fordulat: mégis inkább az Európai Unió?

euractiv.hu
2002.10.09. 14:10
A norvégok 46 százaléka támogatja az EU-csatlakozást, derül ki a Sentio/Norsk Statistikk által végzett felmérésből. A támogatók tábora alig két százalékkal haladja meg a csatlakozást ellenző norvégokét (44 százalék), s a felmérés adatai szerint az állampolgárok 9,6 százaléka még nem döntött arról, hogyan voksolna egy népszavazáson. A Sentio/Norsk Statistikk által végzett közvélemény-kutatások sorában ez a negyedik, amely azt mutatja, az EU-csatlakozást támogatók vannak többségben; ám az utolsó ilyen eredmény 2000-ben született, tehát az elmúlt időszakban megfordult a korábbi, az EU-ellenesek fölényét mutató tendencia.

Sigurd Grytten, a Norvég Európai Mozgalom vezetője szerint mindennek ellenére még túl korai lenne napirendre tűzni az EU-tagság kérdését. Ehhez szerinte a közvélemény-kutatásoknak legalább 60 százalékos támogatottságot kellene mutatnia. Ezzel szemben Sigbjørn Gjelsvik, a Nemet az EU-nak mozgalom vezetője úgy véli, a hosszú idő után először mutatkozó támogatottság az általa vezetett mozgalom híveinek „ébredésére” ad okot. Reményei szerint az arányok ilyetén módosulása korántsem jelenti azt, hogy a norvégok pozitívabban viszonyulnának az EU-hoz, ahol a mozgalom tagjai szerint a hatalom központosítása a jellemző, és a kis országok érdekei a nagyok javára csorbulnak.