Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Pakisztáni választások: EU-bírálat, indiai reagálás

MTI
2002.10.12. 21:25
Egy Pervez Musarraf elnökhöz közel álló párt szerezte meg a legtöbb mandátumot a pakisztáni parlamentben a csütörtökön megtartott választásokon.

A szombaton közzétett csaknem végleges eredmények szerint jelentősen előretörtek az Amerika-ellenes szélsőséges muzulmán szervezetek, s jelentős szereplőkké váltak a pakisztáni politikai játszmában. Felértékelődésük kétségessé teheti Pakisztán kitartását az Egyesült Államok mellett a terrorellenes háborúban - vélekedett a Reuters tudósítója.

Az Európai Unió megfigyeloi szerint súlyos fogyatékosságok voltak a választások előkészítésében. Állami pénzzel és eszközökkel támogatták az elnökhöz közel álló pártokat és jelölteket, szinte csak ők szerepelhettek a kampány alatt az állami médiában.

A választások előtt Musarraf úgy módosította az alkotmányt, hogy rögzítette benne a hadsereg hatalmát. Egyetemi végzettséghez kötötte a választhatóságot, ezzel kizárva a lakosság mintegy kilencven százalékát.

Kizárta továbbá a választhatók köréből két fő riválisát, Benazir Bhutto és Navaz Sarif volt miniszterelnököket is, amikor úgy rendelkezett, hogy egy személy legfeljebb kétszer töltheti be a kormányfői tisztséget - sorolta a kifogásokat iszlámábádi sajtóértekezletén John Cushnahan, az EU kilencven fős választási megfigyelő csapatának vezetője.

Az AP azt írta Bhutto és Sarif kizárásáról, hogy e döntés visszaütött Musarrafra. Bhutto és Sarif hívei közül ugyanis sokan csalódottan otthon maradtak a választás napján, megnyitva ezzel a kaput a radikális muzulmán szervezetek előretöréséhez.

A nemzetgyűlés közvetlen választásokon elnyerhető 272 képviselői helye közül csak négy maradt függőben: három körzetben meg kell ismételni a szavazást, egyben pedig még nem fejeződött be a szavazatszámlálás.

A Musarrafhoz közel álló Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam 77 helyet szerzett meg e választáson, amely az elso volt a három évvel ezelotti vértelen katonai puccs óta.

Bhutto Pakisztáni Néppártja áll a második helyen, 63 mandátummal. A radikális muzulmán szervezetek hatpárti szövetsége, a Muttahida Madzslisz-i-Amal (MMA) 45 helyhez jutott. A többi mandátum kisebb regionális pártok és független jelöltek között oszlik meg.

Mivel egyetlen párt sem szerzett meggyőző többséget, nagy egyezkedés és helyezkedés várható a következő hetekben a kormányalakítás folyamatában. Nehéz elképzelni a választási eredmények láttán, hogy stabil koalíciós kormány jöhet létre - vélekedett a Reuters.

Indiát nyugtalanítja a muzulmán radikálisok térnyerése. A londoni látogatáson tartózkodó Jasvant Szinha külügyminiszter szerint az eredmény arról tanúskodik, hogy Musarraf elnök minden erőfeszítése ellenére sem tudta elejét venni a muzulmán fundamentalizmus megerősödésének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!