Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cseh ellenzék közvetlen elnökválasztást szeretne

MTI
2002.10.14. 07:56
A legnagyobb cseh ellenzéki párt azt szeretné, ha az ország új köztársasági elnökét nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választaná meg. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) országos vezetősége hét végi ülésén úgy döntött: a párt államfőjelöltje Václav Klaus pártelnök. Ugyanakkor a pártvezetés meg van győződve arról, hogy meg kell változtatni a választási szabályokat, s az új államfőt a parlament helyett a lakosságnak kellene megválasztania.

- Tekintettel arra, hogy a köztársasági elnök megválasztásának kérdése kezd méltatlan üggyé válni, amely nem használ sem az elnöki tisztségnek, sem az országnak, az ODS kezdeményezi a közvetlen elnökválasztást - jelentette ki Miroslav Benes, a párt alelnöke. Szerinte Klaus élvezi "a közvélemény nagy részének támogatását", s a közvetlen államfőválasztás az egyetlen útja annak, hogy az új köztársasági elnökről nem a baloldal által uralt parlament döntsön, hanem maga a lakosság.