Ilona
17 °C
32 °C

Nincs konkrét ígéret Románia és Bulgária 2007-es felvételére

euractiv.hu
2002.10.14. 09:41
Az első hírek arról szóltak, hogy a 2004-es felvételre "ítélt" 10 ország mellett Románia és Bulgária 2007-es EU-tagságra kapott ígérvényt az Európai Bizottságtól. Most azonban kiderült, hogy ez a megfogalmazás nem pontos. Az Európai Bizottság csak tudomásul vette: Románia és Bulgária bízik abban, hogy 2007-ig az EU tagjainak sorába kerül, de semmiféle kötelezettséget nem vállalt a szóban forgó időponttal kapcsolatban.

Az EU húsztagú végrehajtó testülete módosította azt az eredeti jelentéstervezetet, amely korábban valóban 2007-et jelölte meg a két balkáni ország várható csatlakozásának "irányadó dátumaként". A 13 tagjelölt ország helyzetéről részletesen tájékoztató végső jelentés így csupán annyit tartalmaz, hogy a bizottság "feljegyezte" a bolgár és román kormány által kitűzött időpontot.

A végső változatban a bizottság - amely a jelentést az Európai Parlamentben való bemutatását megelőzően végleges formába öntötte - ígéretet tett: mindent elkövet annak érdekében, hogy a többi tagjelöltnél lényegesen hátrányosabb helyzetben lévő két kelet-európai ország a kitűzött időpontig csatlakozhasson az Európai Unióhoz.