Ödön
2 °C
11 °C

Palesztinok egymás ellen

MTI
2002.10.18. 06:54
Halálra ítélte a Hamasz egyik terroristáját a palesztin területek katonai bírósága. A szélsőséges csoport tagját nem a civilek ellen elkövetett bűnök, hanem az izraeliekkel történő együttműködés vádjával ítélte el a testület. A vád szerint Valid Hamdidzseh még az izraeliek ellen indított első palesztin felkelés idején, 1987-ben kezdett együttműködni a zsidó állammal, több Hamasz vezetőt adott ki az izraeli hatóságoknak. Hamdidzseh állítólag bevallotta, hogy együttműködött Izraellel. Az ellene hozott ítéletet még Jasszer Arafat palesztin vezetőnek is jóvá kell hagynia, mielőtt a golyó általi kivégzést végrehajtják. Hamdijeh a negyedik lehet, akit a második palesztin lázadás 2000 szeptemberi kezdete óta kivégeznek. További húsz feltételezett kollaboránssal a népharag végzett.

A Hamasz csütörtökön elismerte, hogy október 7-én tagjai végeztek Radzsa Abu Lehjával, a palesztin rendőrség zendülésellenes osztályának fonökével. A rendőrség már korábban is a Hamaszt vádolta a gyilkossággal, a szervezet azonban tagadta ezt. A csoport most elismerte, hogy a gyilkosok a tagjai közül valók, de mindjárt el is határolta magát a történtektől, és leszögezte, hogy családi bosszúról volt szó. Egy évvel ezelőtt a rendőrség Lehja vezette osztálya lőtte ugyanis le azt a két Hamasz-tagot, akiknek rokonai most bosszút kívántak állni. Lehja halála miatt súlyosan megromlott a Hamasz kapcsolata a Palesztin Hatósággal, a tettesek letartóztatásának kísérlete során hat embert megöltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?