Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb tüntetés az ukrán elnöki hivatalnál

MTI
2002.10.19. 20:43
Gyászszalagos lobogókkal és égő gyertyákkal vonult az ellenzék szombaton este Kijevben az elnöki hivatalhoz, ahol "emléktáblát" helyeztek el a "Kucsma-rendszer áldozatainak" tiszteletére.

A tüntetők előzőleg Julija Timosenko jobboldali ellenzéki pártvezető, Olekszandr Moroz, a szocialista és Petro Szimonenko, a kommunista párt első embere vezetésével - mintegy kétezren - nagygyűlést tartottak Kijev szívében. Timosenko asszony felszólította a résztvevőket: kedden gyűljenek össze a parlamentnél, és ne engedjék lezárni az elnök ellen megindított bűnvádi eljárást.

A "Kelj fel, Ukrajna!" ellenzéki mozgalom szervezésében tartott újabb megmozdulást Leonyid Kucsma hatalomra kerülésének tizedik évfordulójához kötötték: Kucsma 1992-ben lett az ország miniszterelnöke, majd 1994-ben államfője.

Az ellenzék Kucsma elnököt korrupcióval, a sajtószabadság durva megsértésével, népirtással vádolja, egyúttal a lemondását, előrehozott elnökválasztásokat és a hatalmi rendszer megváltoztatását követeli. Egy héttel korábban egy harmincezres nagygyűlésen tartott "népbíróság" az államfőt "életfogytiglani szabadságvesztésre" ítélte.

Kedden jelentette be a kijevi feljebbviteli bíróság egy bírája, hogy több ellenzéki parlamenti képviselő beadványára megindította a bűnvádi eljárást Leonyid Kucsma ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!