Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Védzáradékok az EU-csatlakozási szerződésben

MTI
2002.10.22. 18:04
Az EU bővítési biztosa szerint a csatlakozási szerződésbe iktatandó védzáradékokat nem az új tagországok iránti bizalmatlanság, hanem a fejlemények előre nem látható természete indokolja. Günter Verheugen az EU külügyminiszteri tanácsának kedden Luxembourgban tartott ülése után nyilatkozott erről, amelyen a tagországok részletesebben is megvitatták a védzáradékokkal kapcsolatos bizottsági javaslatokat.

Tájékoztatása szerint háromféle védzáradék lesz. Az első típushoz azok tartoznak, amelyek már most is részei az uniós joganyagnak, ezek tehát nem számítanak új intézkedésnek. A második csoport azokat az átfogóbb, gazdasági természetű záradékokat tartalmazza, amelyeket az unió szokásszerűen alkalmaz új tagországok csatlakozásakor. Ez történt az 1995-ös legutóbbi bővítési körben, Ausztria, Finnország és Svédország taggá válásakor. Igazán új eszköznek csak a harmadik kategóriába tartozó záradékok tekinthetők, amelyek egyrészt az unió egységes belső piacának egészére, másrészt a bel- és igazságügyi együttműködésre terjednek ki. A tizenötök súlyt helyeznek arra, hogy az egységes belső piac a bővítés után is zökkenőmentesen működjön.