Natália
1 °C
7 °C

Ismét Schröder a német kancellár

MTI
2002.10.22. 20:48
Ismét Gerhard Schröder lett Németország kancellárja, miután kedden a német képviselőházban (Bundestag) a koalíció 305 képviselője bizalmat szavazott neki, a kormánytáborból azonban valaki megvonta tőle a támogatást. Az új összetételű, 603 fős Bundestagban a kormányt alakító szociáldemokraták (SPD) és környezetvédők (Szövetség 90/Zöldek) 306 mandátummal rendelkeznek, a kancellárválasztáshoz abszolút többségre, minimum 302 szavazatra volt szükség.

- Tisztázni kell, hogy ki szavazott másképp - közölte Franz Müntefering, az SPD-frakció vezetője. A keddi szavazáson mind a 251 szociáldemokrata képviselő megjelent, volt aki hajnali ötkor érkezett meg külföldről. A Zöldek is teljes létszámban vettek részt a szavazáson. Gerhard Schröder 50.9 százalékos szavazati aránnyal lett kancellár, négy évvel ezelőtt Bonnban a leadott voksok 52,7 százalékát kapta meg. A Schröder-kormány 15 fős kabinetje a kis létszámú német kormányok közé tartozik, a rekordot Ludwig Erhard (CDU) tartja, aki 1963 és 1965 között 23 fős kormány élén állt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?