Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatvanméteres szobrot kap Nelson Mandela

BBC Magyar Adás
2002.10.24. 11:03
Dél-Afrikában 60 méteres szobrot akarnak állítani Nelson Mandelának, a függetlenségi harc élharcosának és az apartheidtől megszabadult ország első elnökének. A terv, hogy Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök tiszteletére 60 méteres szobrot emeljenek, Kenny McDonald-tól, egy hirdető vállalat vezérigazgatójától származik.

"Onnan támadt a gondolat, hogy Port Elizabeth kikötővárost éppen Nelson Mandeláról nevezték el. Ő a szabadság és a remény szimbóluma, és egyben ő képviseli a béke és megbékélés elvét. A szobrásznak fiatal korát kellene megörökítenie" - véli McDonald.

Úgy tudni, hogy Mandela megtiszteltetésnek érzi a tervet. Volt harcostársai is helyeslik az elképzelést. Pozitív értelemben nyilatkozott Pik Botha is, aki az apartheid korában Dél-Afrika külügyminisztere volt: "szükség van egy Mandelát megörökítő, nagy emlékműre. Csak azt csodálom, hogy eddig még nem emeltek neki szobrot".