Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bin Laden megfenyegette Ausztráliát

MTI
2002.10.26. 20:21
Oszama bin Laden egy évvel ezelőtt az iszlám ellenségének nevezte Ausztráliát, mert az hozzásegítette Kelet-Timort, hogy függetlenné váljék Indonéziától - tűnt ki egy videófelvételből, amelyet szombaton sugárzott a BBC. A BBC a Bali szigetén elkövetett pokolgépes merénylet és az al-Kaida terrorhálózat közötti lehetséges kapcsolatot kereső oknyomozó program keretében játszotta le a szalagot, amelyen bin Ladennek csak az arca volt látható közvetlen közelről.

- És az ausztrál keresztes csapatok megjelentek az indonéz partokon, hogy segítsenek elszakítani Kelet-Timort, ami pedig az iszlám világ része - mondta Oszama bin Laden a videofelvételen, amelyet a BBC szerint tavaly novemberben rögzítettek szalagra.

A műsor készítői szerint az al-Kaida szaúdi származású vezérének ez a megjegyzése kódolt jeladás volt a Délkelet-Ázsiában működo iszlám szélsőséges csoportok számára ausztrál érdekek elleni terrorakciók szervezésére. Bali szigete ausztrál fiatalok körében népszerű üdülohely, s a merénylet áldozatai között is sok - több mint kilencven - ausztrál volt.

Ausztrália vezette azt a nemzetközi békefenntartó erőt, amely részt vett Kelet-Timoron az indonéz kormány által támogatott milíciák vérengzéseinek megfékezésében azt követően, hogy Kelet-Timor népe 1999-ben nagy többséggel a világ legnépesebb muszlim államától, Indonéziától való elszakadásra szavazott. Kelet-Timor, amely 1974-ig portugál gyarmat volt, az azt követő 25 éven át tartó muszlim uralom ellenére is keresztény többségű ország lett a függetlenség elnyerését követően.