Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömeges kivégzés Kínában

MTI
2002.10.30. 14:44
Huszonkét halálra ítéltet, köztük két nőt kivégeztek szerdán a kínai Csungking városban, röviddel az ítélet kihirdetése után.

Gyilkosságért, fegyveres rablótámadásért, illetve túszejtésért szabták ki a bíróságok e halálos ítéleteket. A kivégzettek között volt egy tizenkilenc éves fiatalember, aki fegyveres rablótámadásban megölt egy embert, hogy megszerezzen tőle 33 jüant (mintegy négy dollárt) - jelentette az Új Kína hírügynökségre hivatkozva az AFP. Kínában bevett szokás szerint ítélethirdető nagygyűlést rendeztek a kivégzés előtt. Az ilyen gyűlésekre rendszerint a nagyvállalatok dolgozóit, lakóközösségek képviselőit hívják meg (vezénylik ki). Az ítélet kihirdetését a "közönség" rendszerint megtapsolja. Az elítélteket a nagygyűlés helyéről általában rögtön a kivégzőhelyre viszik, ahol többnyire egyetlen tarkólövéssel végeznek velük.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet összesítése szerint tavaly 2468 kivégzést hajtottak végre Kínában. A kínai hatóságok időnként hírt adnak ugyan a kivégzésekről, de távolról sem mindről, és sohasem közölnek összesítő adatokat.