Ágnes
-5 °C
2 °C

Tömeges kivégzés Kínában

MTI
2002.10.30. 14:44
Huszonkét halálra ítéltet, köztük két nőt kivégeztek szerdán a kínai Csungking városban, röviddel az ítélet kihirdetése után.

Gyilkosságért, fegyveres rablótámadásért, illetve túszejtésért szabták ki a bíróságok e halálos ítéleteket. A kivégzettek között volt egy tizenkilenc éves fiatalember, aki fegyveres rablótámadásban megölt egy embert, hogy megszerezzen tőle 33 jüant (mintegy négy dollárt) - jelentette az Új Kína hírügynökségre hivatkozva az AFP. Kínában bevett szokás szerint ítélethirdető nagygyűlést rendeztek a kivégzés előtt. Az ilyen gyűlésekre rendszerint a nagyvállalatok dolgozóit, lakóközösségek képviselőit hívják meg (vezénylik ki). Az ítélet kihirdetését a "közönség" rendszerint megtapsolja. Az elítélteket a nagygyűlés helyéről általában rögtön a kivégzőhelyre viszik, ahol többnyire egyetlen tarkólövéssel végeznek velük.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet összesítése szerint tavaly 2468 kivégzést hajtottak végre Kínában. A kínai hatóságok időnként hírt adnak ugyan a kivégzésekről, de távolról sem mindről, és sohasem közölnek összesítő adatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!