Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetnek a munkások Kínában

MTI
2002.11.04. 09:27
Négy nappal a kommunista párt kongresszusa előtt munkástüntetések voltak hétfőn Kína északkeleti részén. A Liaoning tartománybeli Liaojang város két gyárának több mint ezer munkása vonult tiltakozva a városi kormányzat székháza elé, mert egy csődbe ment fémfeldolgozó vállalat elbocsátotta több mint négyezer dolgozóját, egy textilgyár pedig, amelyet csőd fenyeget, több mint húsz hónapja hátralékban van a dolgozók béreinek kifizetésével - közölte a Tájékoztató Központ a Demokráciáért és az Emberi Jogokért nevű hongkongi emberi jogi szervezet.

Csilin tartomány Csangcsun városában egy sörgyár több mint négyszáz dolgozója tüntetett, mert a hideg idő ellenére nem kezdték meg a fűtést gyári lakásaikban. Tavasszal is munkástüntetések hulláma csapott át Északkelet-Kínán, a szocialista nagyipar fellegvárán, ahol sorra mennek csődbe a nagy állami iparvállalatok. A kongresszuson döntenek a pártvezetőségen belüli nemzedékváltásról, amelynek jegyében Csiang Cö-min, 76 éves államfő és pártvezető várhatólag leköszön utóbbi tisztségéből.