Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Országos sztrájk Svájcban

MTI
2002.11.04. 11:21
Svájcban hétfőn ötvenöt év óta a legnagyobb sztrájk kezdődött. A szakszervezet adatai szerint tízezer építőipari dolgozó tette le a munkát országszerte. Tiltakozásukkal annak a megállapodásnak akarnak érvényt szerezni, amely szerint hatvanéves kortól idő előtt nyugdíjba lehet vonulni. A tiltakozás egész nap tart, Tessinben és Genfben a sztrájk gyakorlatilag teljes.

A szakszervezet és a munkáltatók márciusban állapodtak meg az idő előtti nyugdíjba vonulásról. A munkáltatói szövetség azonban szeptemberben visszakozott, mondván: a megállapodást csak előszerződésnek tekinti, és módosítást sürgetett. Miközben a munkáltatók a tárgyalóasztalhoz való visszatérést szorgalmazták, a szakszervezetek november 18-án meghirdették az országos sztrájkot arra az esetre, ha követelésük süket fülekre talál. Svájcban legutóbb 1947-ben volt országos sztrájk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?