Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kongresszusi kampány hajnali fél hatkor

MTI
2002.11.05. 06:51
Meglehetősen korán jelentkeztek Hawaii szigetén a választóknál a kegyeikre aspiráló politikusok. Kedden újraválasztják az Egyesült Államokban a Kongresszus képviselőházát, a szenátus egyharmadát és az államok kormányzóinak egy részét. A félidős választási kampány során ismét alkalmazták a 2000-ben divatba jött "Robocalls" elnevezésű toborzási módszert, amely ma már Európa számos országában, köztük Magyarországon is ismert: az ismert személyiségek előre felvett üzenetét adott időpontban telefonon juttatják el a szavazójogosultakhoz.

A rövid telefonüzenetek hatását ugyan jelenleg is tanulmányozzák, és megítélésük korántsem egyértelmű: a The New York Times megfogalmazása szerint "nem ártanak, sőt esetleg használhatnak is", a metódus azonban olcsóbb a többi hagyományos reklámhordozónál. Hawaii-n azonban valószínűleg visszaütött az olcsóság. Sok választónál ugyanis pontban hajnali fél hat órakor szólalt meg a telefon, hogy felkérje őket, szavazzanak a republikánus jelöltre. A korai időpontért alighanem a "Robocalls" továbbításával megbízott cég a felelős, a telefonhívásokat ugyanis a néhány időzónával odébb fekvő Indiana állam választóinak szánták - olvasható az APA jelentésében.