Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény határellenőrzés Csehországban a NATO-csúcs miatt

MTI
2002.11.05. 11:15
Hosszabb várakozásra és a megszokottnál szigorúbb ellenőrzésre kell számítaniuk a cseh határon mindazoknak, akik ezekben a napokban Csehországba indulnak. A november 21-22-én Prágában sorra kerülő NATO-csúcstalálkozó előtt ugyanis a cseh hatóságok egyre szigorúbban ellenőrzik az országba belépőket. Hétfőtől kezdve következetesen ellenőrizzük a lakókocsikat, a csomagtartókat. A megszigorított ellenőrzés természetesen a hajókat, vonatokat és kamionokat is érinti - nyilatkozta újságíróknak Eva Hauková, az észak-csehországi idegenrendészet képviselője. A határellenőrzések megszigorítása egy előre elfogadott, pontos belügyminisztériumi terv szerint folyik. A részletek természetesen nem publikusak - jegyezte meg Ilona Várvrová, az osztrák határon lévo Ceské Velenice átkelő egyik vezetője. Külön figyelmet szentelünk azoknak a személyeknek, akik bizonyos jelek alapján azért érkeznek Csehországba, hogy előkészítsék a NATO-ellenes tüntetéseket, vagy részt vegyenek azokon - állítja Roman Skrepek, a brünni idegenrendészet munkatársa.

Stanislav Gross belügyminiszter már korábban nyilvánosságra hozta: nem engedik be Csehországba azokat a személyeket, akik nemzetközi szinten a szélsőséges szervezetek aktivistáiként vannak nyilvántartva. Az érintettek névsorát a cseh hatóságok már megkapták az Interpoltól, valamint a NATO-tagállamok illetékes szervezeteitől A Právo című lap úgy tudja: a legszigorúbb ellenőrzés november 15. és 25. között lesz érvényben a cseh határátkelőkön. A cseh hatóságok utcai zavargásokra számítanak a NATO csúcstalálkozója idején Prágában. A belügyminisztérium szerint valószínű, hogy a várt több ezer tüntető egy része külföldről érkezik erre az alkalomra a cseh fővárosba. Hasonló volt a helyzet 2000 szeptemberében is, amikor több mint 10 ezer ember tüntetett Prágában a Nemzetközi Valutaalap közgyűlése ellen.