Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra tárgyalják volt NDK PB-tagok ügyét

MTI
2002.11.07. 12:37
A német legfelsőbb bíróság felülbírálta azt a fölmentő ítéletet, amelyet a berlini tartományi bíróság hozott egykori keletnémet politikai bizottsági tagok ügyében, s új tárgyalást rendelt el. A berlini bíróság 2000 nyarán fölmentette Herbert Haber, Siegfried Lorenz és Hans-Joachim Böhme volt PB-tagokat a vád alól, amely szerint bár nem adtak ki, nem írtak alá tűzparancsot, PB-tagságuk idején tűrték, hogy szigorú határőrizeti rend legyen érvényben a két német állam határán, amelynek emberek estek áldozatul. Egykori keletnémet PB-tagok ellen indított perben ekkor született először felmentő ítélet.

A legfelsőbb bíróság az ítélet megsemmisítését azzal indokolta, hogy a PB-tagoknak, az NDK alkotmányából következően, kötelességük lett volna elősegíteni úgymond a határőrizeti rend humanizálását. A lipcsei testület szerint a vádlottak nem hivatkozhatnak arra, hogy a humánusabb határőrizeti rend megteremtésére irányuló kezdeményezésük a PB-tagok többségének ellenállásába ütközött volna.