Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU közbenjárását kéri az AI Csecsenföld ügyében

MTI
2002.11.08. 15:57
Az Amnesty International pénteken felszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a Csecsenföldön folytatott politikájának megváltoztatása érdekében. Oroszországtól meg kell követelni a polgári lakosság hatékonyabb védelmét a rendőrségi és katonai hadműveletek során, a Csecsenföldön elkövetett háborús bűncselekmények és jogsértések kivizsgálását, valamint azt, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői, az ENSZ jelentéstevői és független megfigyelők akadálytalanul eljuthassanak a kaukázusi köztársaságba - hangzik az AI felhívása.

A szervezet megítélése szerint a csecsenföldi események csupán a jéghegy csúcsát képezik. "Egész Oroszországban elterjedt dolog az emberi jogok megsértése: számos ember válik szenvedő alanyává kínzásoknak, bántalmazásoknak, amelyekkel szemben csak nehezen találnak jogorvoslatot" - hangoztatta az Amnesty International német részlegének szakértője, Kerstin Schönefeld.