Piroska
3 °C
4 °C

Nem egységes az unió Törökország csatlakozásával kapcsolatban

Népszabadság
2002.11.09. 10:51
Tombol a törökvita Európában. Óriási botrányt kavart az Európai Unió jövőjével foglalkozó konvent elnöke, aki kereken közölte, hogy szerinte Törökország nem európai, és csatlakozása az unió végét jelentené. Valéry Giscard d'Estaing úgy látja, hogy 2007-ben, Románia és Bulgária felvétele után belátható időre véget kell vetni a bővítésnek.

Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, az EU soros elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy Törökország decemberben kaphat időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, ha teljesít két feltételt. 1. Ne gátolja Ciprus uniós tagságát. 2. Fogadja el az úgynevezett brüsszeli papírt, ami lehetővé tenné, hogy az EU használja a NATO eszközeit. Értesülések szerint a megalakuló új török kormány hajlandó minderre.

Az EU tizenöt tagállama azonban belátható ideig megosztott marad Törökország esetleges tagságát illetően. Alapvetően nem vallási okokból: a "legkeresztényebb" déli tagországok sem találnak kifogásolni valót abban, hogy iszlám többségű ország uniós tag legyen. A gond inkább az, hogy a török belépés miatt gyökeresen újra kellene osztani a hatalmi és pénzügyi viszonyokat, valamint az EU közvetlen szomszédságba kerülne a közel-keleti válsággócokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!