Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött a béketüntetés Firenzében

MTI
2002.11.09. 16:19
Firenzében szombaton kora délután megkezdődött az a béketüntetés, amelyet az Európai Szociális Fórum zárásaként szerveztek a világ minden tájáról érkezett, a globalizációt és a háborút ellenző csoportok. Az ötnapos rendezvénynek biztonsági szempontból ez a legkényesebb pillanata, mivel a hatóságok mindenképpen el akarják kerülni, hogy megismétlődjenek a világ hét legiparosodottabb állam és Oroszország (G8) tavalyi genovai csúcstalálkozóján történt incidensek. A tömegtüntetésben gyakorlatilag minden pacifista erő rész vesz a legkülönbözőbb politikai színek és országok képviseletében. Nemcsak a globalizációellenes mozgalmak tagjai, hanem baszkok és palesztinok is ott haladnak a háborút elutasítók soraiban.

A leghevesebbek az angolok, a franciák, a németek, a görögök és a spanyolok, akik hatalmas feliratokkal George Bush amerikai elnök bombázógépeit figyelmeztetik a "bombázási tilalomra". Nemcsak fiatalok haladnak a történelmi olasz város utcáin, hanem hatvanas éveikben járó emberek is. Van, aki a "forradalmat" tekinti a bajok egyetlen megoldásának. Firenze legtöbb üzlete erre a napra lehúzta redőnyeit, kirataikat a kereskedők fémráccsal védik. Többezer rendőr teljes készültségben óvja a várost, a prefektúra központjából kamerákkal figyelik az utcákat és tereket.