Ágnes
-5 °C
2 °C

Választások Szlovéniában

MTI
2002.11.10. 12:12
Szlovéniában vasárnap reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az elnökválasztás, amelyen eldől, ki követi az államfői székben Milan Kucant, az Európai Unióba készülő volt jugoszláv köztársaság függetlenné válásának atyját.

A kétmilliós lakosságból több mint 1,6 millió választásra jogosult járulhat az urnákhoz. A legfőbb esélyes Janez Drnovsek, az 52 éves miniszterelnök, a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) párt jelöltje, aki felszólította honfitársait, hogy menjenek el szavazni, ne tekintsék lefutottnak a mérkőzést csak azért, mert a közvélemény-kutatások az ő győzelmét ígérik.

Fő ellenfele az egyetlen női jelölt, a 48 esztendős Barbara Brezigar egykori államügyész, aki függetlenként két jobbközép párt támogatásával indul. A felmérések mintegy 30 százalékot jósolnak neki, s őt tartják alkalmasnak arra, hogy megakadályozza Drnovsek abszolút többségét az első fordulóban.

Hét további jelölt indul még az elnökségért. A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak. Ha az első forduló nem hoz döntést, vagyis senki sem kap többet 50 százaléknál, a következőre december 1-jén kerül sor - utal rá az AFP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!