Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Választások Szlovéniában

MTI
2002.11.10. 12:12
Szlovéniában vasárnap reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az elnökválasztás, amelyen eldől, ki követi az államfői székben Milan Kucant, az Európai Unióba készülő volt jugoszláv köztársaság függetlenné válásának atyját.

A kétmilliós lakosságból több mint 1,6 millió választásra jogosult járulhat az urnákhoz. A legfőbb esélyes Janez Drnovsek, az 52 éves miniszterelnök, a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) párt jelöltje, aki felszólította honfitársait, hogy menjenek el szavazni, ne tekintsék lefutottnak a mérkőzést csak azért, mert a közvélemény-kutatások az ő győzelmét ígérik.

Fő ellenfele az egyetlen női jelölt, a 48 esztendős Barbara Brezigar egykori államügyész, aki függetlenként két jobbközép párt támogatásával indul. A felmérések mintegy 30 százalékot jósolnak neki, s őt tartják alkalmasnak arra, hogy megakadályozza Drnovsek abszolút többségét az első fordulóban.

Hét további jelölt indul még az elnökségért. A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak. Ha az első forduló nem hoz döntést, vagyis senki sem kap többet 50 százaléknál, a következőre december 1-jén kerül sor - utal rá az AFP.