Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Belső választásokat sürget az RMDSZ Reform Tömörülése

MTI
2002.11.10. 10:12
Belső választások megtartását, majd erdélyi magyar nemzetgyűlés összehívását tartja szükségesnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség keretén belül működő Reform Tömörülés (RT) nevű platform - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap Toró T. Tibor, az RMDSZ belső ellenzékeként számon tartott tömörülés vezetője.

Az RT vezetőjének helyzetértékelése szerint az erdélyi magyar közösség döntő többsége támogatja azt, hogy a romániai magyarok teljes jogú állampolgárai legyenek Romániának és ezzel egy időben teljes jogú polgárai lehessenek a határokon átnyúló magyar nemzetnek.

Ennek a célnak az elérését a belső önrendelkezés elvén alapuló közösségi autonómiák intézményerndszere biztosíthatná. Toró szerint ezt az erdélyi magyar közösség tíz évvel ezelőtt felismerte, de a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az azóta eltelt időben áttért a mindenkori román kormánypolitika által engedélyezett és irányított kisebbségpolitikára. Ennek következtében az RMDSZ egy kicsi, homogén csapat által irányított román versenypárt lett.

Toró úgy vélte, hogy a kisebbségpolitikai érdekcsoport természetes szövetségese a jelenleg kormányon lévő román és magyarországi baloldal, a másik alternatívát képviselő erőké pedig az Orbán Viktor vezette polgári koalíció, valamint a kisebbségben lévő, európai és demokrata értékrendet valló román politikai és értelmiségi elit.

A Reform Tömörülés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a jövő február elejére összehívott RMDSZ kongresszus helyett azonnal össze kellene állítani a romániai magyarság egységes nyilvántartását. Ennek birtokában a jövő év első negyedében meg kell tartani a romániai magyarság belső választását. A választási eredmények alapján újraalakuló "erdélyi magyar parlament", az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa törvényesen dönthet "az igazi, legitim erdélyi magyar nemzetgyűlés" összehívásáról, az elodázhatatlan reform kereteiről.