Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Belső választásokat sürget az RMDSZ Reform Tömörülése

MTI
2002.11.10. 10:12
Belső választások megtartását, majd erdélyi magyar nemzetgyűlés összehívását tartja szükségesnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség keretén belül működő Reform Tömörülés (RT) nevű platform - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap Toró T. Tibor, az RMDSZ belső ellenzékeként számon tartott tömörülés vezetője.

Az RT vezetőjének helyzetértékelése szerint az erdélyi magyar közösség döntő többsége támogatja azt, hogy a romániai magyarok teljes jogú állampolgárai legyenek Romániának és ezzel egy időben teljes jogú polgárai lehessenek a határokon átnyúló magyar nemzetnek.

Ennek a célnak az elérését a belső önrendelkezés elvén alapuló közösségi autonómiák intézményerndszere biztosíthatná. Toró szerint ezt az erdélyi magyar közösség tíz évvel ezelőtt felismerte, de a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az azóta eltelt időben áttért a mindenkori román kormánypolitika által engedélyezett és irányított kisebbségpolitikára. Ennek következtében az RMDSZ egy kicsi, homogén csapat által irányított román versenypárt lett.

Toró úgy vélte, hogy a kisebbségpolitikai érdekcsoport természetes szövetségese a jelenleg kormányon lévő román és magyarországi baloldal, a másik alternatívát képviselő erőké pedig az Orbán Viktor vezette polgári koalíció, valamint a kisebbségben lévő, európai és demokrata értékrendet valló román politikai és értelmiségi elit.

A Reform Tömörülés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a jövő február elejére összehívott RMDSZ kongresszus helyett azonnal össze kellene állítani a romániai magyarság egységes nyilvántartását. Ennek birtokában a jövő év első negyedében meg kell tartani a romániai magyarság belső választását. A választási eredmények alapján újraalakuló "erdélyi magyar parlament", az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa törvényesen dönthet "az igazi, legitim erdélyi magyar nemzetgyűlés" összehívásáról, az elodázhatatlan reform kereteiről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!