Viola
-5 °C
-2 °C

Németország nem növeli a védelmi kiadásokat

MTI
2002.11.10. 15:41
A védelmi tárca kiadásainak emelése Németországban e pillanatban nem lehetséges - jelentette ki a Welt am Sonntagnak Peter Struck német védelmi miniszter amerikai látogatása után.

- Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel megvitattunk egy alapvető problémát: az Egyesült Államok azzal a kéréssel fordult az összes európai tagállamhoz, hogy jelentősen növeljék védelmi kiadásaikat. Mi ennek a kérésnek az ismert okokból nem tudunk eleget tenni - közölte Struck, az ,,ismert okok" említésével arra utalva, hogy a német államháztartási hiány már így is túllépi majd a GDP három százalékát, ami az euróövezethez tartozó országok számára tilos.

Struck a vasárnapi német lapnak adott interjúban kijelentette: Németország is tudatában van annak, milyen jelentősége lenne a gyorsan reagáló, gyorsan bevethető különleges NATO-egység (NATO Response Force) létrehozásának. Ennek az egységnek azonban - hangsúlyozta Struck - nem szabad az Európai Unióban létrehozandó hasonló erő konkurensévé válnia. ,,Mindazonáltal rendelkezésre bocsátunk olyan kapacitásokat, amelyekre a NATO Response Force-nak szüksége lesz" - mondta Struck az amerikai ihletésű tervről, amely 21 ezer fős különleges, a NATO-területen kívül is bevethető egységgel számol.

Peter Struck a német-amerikai kapcsolatok javításának jegyében látogatott el Washingtonba, mégpedig ahhoz a Donald Rumsfeldhez, aki a német választások után rendezett varsói NATO-tanácskozáson német kollégájával kezet sem fogott. A katonai tiszteletadás Struck mostani washingtoni látogatásakor elmaradt, ennek ellenére a német védelmi miniszter arról beszélt, hogy ,,megtört a jég."

A német-amerikai kapcsolatok amiatt hűltek le, hogy a Németországban újra hatalomra került szociáldemokraták és környezetvédők semmilyen, Irakra mérendő katonai csapásnak nem látták értelmét, mielőtt az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérnének Irakba és megpróbálnák felderíteni a közép-keleti ország fegyverkészleteit és kapacitásait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!