Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmillió Kalasnyikov a 83. születésnapra

MTI
2002.11.10. 19:32
Jelenleg már százmillió Kalasnyikov géppisztoly van használatban szerte a világon - jelentette az orosz ORT televízió vasárnap abból az alkalomból, hogy a feltaláló, Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov vasárnap, november 10-én ünnepelte 83. születésnapját. - Azért találtam fel ezt a fegyvert, hogy segítsek katonáinknak, hogy nekik is legyen olyan géppisztolyuk, mint a németeknek - mondta Kalasnyikov rövid nyilatkozatában. A Kalasnyikov géppisztoly első példányai már a második világháború vége felé elkészültek, de az AK-47 típusjelű első változatot csak 1947-tol rendszeresítették a Vörös Hadseregben. Az urali, izsevszki IZSMAS fegyvergyár jelenleg a Kalasnyikovok harmadik nemzedékét gyártja, AK-101-es és AK-105-ös típusjellel.

Az IZSMAS kutató-fejlesztő részlegének vezetője ma is Mihail Kalasnyikov. A világ legsikeresebb kézifegyverének - a Kalasnyikovot több mint ötven ország hadseregében rendszeresítették - feltalálója és fejlesztője jelenleg memoárjainak negyedik kötetét írja - mechanikus írógépen, mert a számítógépet nem szereti, derült ki az orosz tévé születésnapi összeállításából.