Gusztáv
3 °C
6 °C

Drnovsek nyert, de a második forduló dönt majd a szlovén elnöki posztról

MTI
2002.11.11. 06:15
Nem hivatalos eredmények szerint a szavazatok közel 45 százalékának megszerzésével Szlovénia jelenlegi miniszterelnöke, a liberális demokrata Janez Drnovsek nyerte az országában rendezett elnökválasztás első fordulóját vasárnap, de a végső döntéshez december 1-jén második fordulóra lesz szükség közte és a voksok 31 százalékát megszerző Barbara Brezigar ügyésznő között.

A szavazatok 92 százalékának ismeretében immár bizonyosnak mondható, hogy Drnovsek győzött ugyan, de nem szerezte meg az 50 százaléknyi szavazatot, amivel elkerülhette volna a második fordulót. A harmadik helyre a nacionalistának számító Zmago Jelincic futott be 8,5 százalékkal.

Az 52 éves kormányfő vasárnap éjjel kijelentette, hogy a második forduló kimenetelét illetően is derűlátó. Riválisa - a függetlenként indult, de a jobbközép ellenzék támogatását élvező - Brezigar asszony ugyancsak elégedettségét fejezte ki az első forduló eredményeivel kapcsolatban, és úgy vélte, az ország vezetésében új arcokra van szüksége a népnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!