Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drnovsek nyert, de a második forduló dönt majd a szlovén elnöki posztról

MTI
2002.11.11. 06:15
Nem hivatalos eredmények szerint a szavazatok közel 45 százalékának megszerzésével Szlovénia jelenlegi miniszterelnöke, a liberális demokrata Janez Drnovsek nyerte az országában rendezett elnökválasztás első fordulóját vasárnap, de a végső döntéshez december 1-jén második fordulóra lesz szükség közte és a voksok 31 százalékát megszerző Barbara Brezigar ügyésznő között.

A szavazatok 92 százalékának ismeretében immár bizonyosnak mondható, hogy Drnovsek győzött ugyan, de nem szerezte meg az 50 százaléknyi szavazatot, amivel elkerülhette volna a második fordulót. A harmadik helyre a nacionalistának számító Zmago Jelincic futott be 8,5 százalékkal.

Az 52 éves kormányfő vasárnap éjjel kijelentette, hogy a második forduló kimenetelét illetően is derűlátó. Riválisa - a függetlenként indult, de a jobbközép ellenzék támogatását élvező - Brezigar asszony ugyancsak elégedettségét fejezte ki az első forduló eredményeivel kapcsolatban, és úgy vélte, az ország vezetésében új arcokra van szüksége a népnek.