Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EU-ellenes tüntetés Lengyelországban

euractiv.hu
2002.11.12. 14:35
Csaknem ezer ember tüntetett hétfőn Varsóban "az ország eladása" ellen. A múlt hétvégi helyhatósági választások kampányfinisében, sokak EU-ellenes érzületére apellálva hívta tüntetésre a varsóiakat a Lengyel Családok Ligájának vezetője, Gabriel Janowski (aki egyben parlamenti képviselő is). A "függetlenség napjaként" meghirdetett demonstráción csaknem ezer ember vett részt, a STOEN energiaszolgáltató magánosítása ellen tiltakozva. Az EU-ellenes retorika már a választási kampány korábbi szakaszában megjelent: Gabriel Janowskinak egy obstrukciós akcióval sikerült elérnie, hogy a lengyel parlament, a szejm egy hétig ne ülésezzen. A képviselő ugyanis - félbeszakítva a parlamenti vitát - az energiaszolgáltató magánosítása ügyében külön meghallgatásra citálta a pénzügyminisztert.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Lengyelországban az EU csatlakozást támogatók aránya 60 százalékra rúg, míg a belépést ellenzők a lakosságnak körülbelül egynegyedét teszik ki.