Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hárman jelentkeztek a lengyel vadászgép-tenderre

MTI
2002.11.13. 19:28
Varsóban szerdán felbontották a többfeladatú harcigépek vásárlására kiírt versenytárgyalásra beérkezett végső ajánlatokat. A 48 repülőgépre kiírt versenytárgyalásra hárman jelentkeztek: az amerikai Lockheed Martin cég az F-16 C/D Block 50/52, a svéd-brit Gripen International a Gripen, a francia Dassault Aviation pedig a Mirage 2000-5 Mk2 vadászgépet ajánlja. A pályázat értékének alsó határa 3,5 milliárd dollár. Ez Lengyelország legnagyobb értékű versenytárgyalása a rendszerváltás óta.

Az ajánlatok megismerése után a kormánynak elvileg 45 napja van a győztes kihirdetésére. Az első 16 repülőgépből álló osztályt 2006 végére kell hadrendbe állítani, a teljes megrendelést pedig 2008 végéig kell teljesíteni. A lengyel törvények értelmében az eladónak a szerződés értékével legalábbis megegyező ellentételezést (offset), vagyis a lengyel iparnak szóló megrendeléseket kell ajánlania, vagyis a vételárat Lengyelországban kell elkölteni.