Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar szakértőt is hívtak Irak ellenőrzésére

Népszabadság
2002.11.15. 09:31
A fegyverzetellenőrök első nemzetközi csoportja november 25-én érkezik Irakba - közölte csütörtökön Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szóvivője. A fegyverzetellenőrök csoportjában lesz magyar szakember is. Az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére alapított ENSZ-bizottság (UNMOVIC) első küldöttsége már hétfőn Irakban lesz: e csoportot Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője és Mohamed el-Baradei, a NAÜ igazgatója vezeti. E csoportban lesznek a logisztikai szakemberek - szálláscsinálók - is, akik Blix és El-Baradei elutazása után Irakban maradnak, és előkészítik az ellenőrök munkáját.

A napilap úgy értesült, hogy a fegyverzetellenőrök között lesz magyar szakember is. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is kérte a hazai illetékeseket, hogy delegáljanak egy olyan magyar szakembert, aki részt vehet a nukleáris létesítmények ellenőrzésében. A Hans Blix vezette csoport név szerint igényelte egy magyar honvédtiszt együttműködését. Megtudtuk, hogy az illető Földi László őrnagy, vegyvédelmi szakértő. A 35 éves őrnagy vegyész szakot végzett és környezetvédelmi szakmérnöki képesítést szerzett. A posztot pályázattal nyerte el. Földi korábban elvégezte az ENSZ Ausztriában tartott környezetgazdálkodási-védelmi szaktanfolyamát.