Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Szombaton nevezik ki az új török kormányfőt

MTI
2002.11.15. 18:25
"Legkésőbb" szombaton kormányalakítási megbízást ad az új miniszterelnöknek - jelentette be Ahmet Necdet Sezer török elnök. Sezer előzőleg Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogannal, a választásokon győztes Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetőjével, aki javaslatot tett neki a miniszterelnök személyére. Maga Erdogan nem lehet miniszterelnök, mert "vallási gyűlöletkeltés" címén korábban elítélték, s emiatt nem lehetett képviselő, az elnök pedig csak a honatyák közül választhat kormányfőt. Erdogan több nevet terjesztett Sezer elé, de nem árulta el, kikét. A török média mindenesetre az AKP alelnökét, Abdullah Gült látta a legesélyesebbnek.
Az új miniszterelnök egyébként valószínűleg nem marad hosszú ideig hivatalban, mert az AKP olyan alkotmánymódosítások benyújtására készül, amelyek lehetővé teszik, hogy Erdogan idővel miniszterelnök lehessen. A parlamentben képviselt egyetlen ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt jelezte, hogy nincs elvi kifogása ez ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?