Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Apácákat is őrizetbe vettek a giorgiai tüntetésen

MTI
2002.11.18. 08:10
Csaknem száz tüntetőt - köztük hat apácát - vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, amiért behatoltak a Georgia állambeli Fort Benning támaszpontra, tiltakozva a latin-amerikai katonák kiképezése ellen.

Fort Benning előtt vasárnap csaknem hétezer ember gyűlt össze, hogy immár hagyományosan megemlékezzen a 13 évvel ezelőtt, 1989. november 19-én El Salvadorban meggyilkolt hat jezsuita papról. A megemlékezés egyben évek óta tüntetés is, ugyanis a tiltakozók meggyőződése szerint a papok gyilkosait a School of the Americas (az amerikai államok akadémiája) katonai iskolában képezték ki.

A Pentagon 54 esztendei működés után, másfél éve bezárta ezt a katonai iskolát, amelyen 63 ezren, köztük számos latin-amerikai katonai diktatúra képviselői nyertek kiképzést. Tavaly januártól a Georgia állambeli Fort Benning támaszponton létesített új, biztonsági együttműködési központban folyik a képzés, s nem csak katonák, hanem polgári személyek számára is kínálnak programokat. Az emberi jogvédő aktivisták viszont azt állítják, hogy az új oktatási központ létrehozása csupán "kozmetikai változásokat" hozott.b

A bázisra behatolókat - akik közül sokan az Irak elleni háború ellen is tiltakoztak - a katonai rendőrség sorfala várta. Az őrizetbe vettekre akár hat hónap szabadságvesztés is kiszabható.