Marcell
19 °C
32 °C

Apácákat is őrizetbe vettek a giorgiai tüntetésen

MTI
2002.11.18. 08:10
Csaknem száz tüntetőt - köztük hat apácát - vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, amiért behatoltak a Georgia állambeli Fort Benning támaszpontra, tiltakozva a latin-amerikai katonák kiképezése ellen.

Fort Benning előtt vasárnap csaknem hétezer ember gyűlt össze, hogy immár hagyományosan megemlékezzen a 13 évvel ezelőtt, 1989. november 19-én El Salvadorban meggyilkolt hat jezsuita papról. A megemlékezés egyben évek óta tüntetés is, ugyanis a tiltakozók meggyőződése szerint a papok gyilkosait a School of the Americas (az amerikai államok akadémiája) katonai iskolában képezték ki.

A Pentagon 54 esztendei működés után, másfél éve bezárta ezt a katonai iskolát, amelyen 63 ezren, köztük számos latin-amerikai katonai diktatúra képviselői nyertek kiképzést. Tavaly januártól a Georgia állambeli Fort Benning támaszponton létesített új, biztonsági együttműködési központban folyik a képzés, s nem csak katonák, hanem polgári személyek számára is kínálnak programokat. Az emberi jogvédő aktivisták viszont azt állítják, hogy az új oktatási központ létrehozása csupán "kozmetikai változásokat" hozott.b

A bázisra behatolókat - akik közül sokan az Irak elleni háború ellen is tiltakoztak - a katonai rendőrség sorfala várta. Az őrizetbe vettekre akár hat hónap szabadságvesztés is kiszabható.