Vilhelmina
11 °C
28 °C

Bush meghívta az új török kormányfőt

MTI
2002.11.21. 11:00
George W. Bush amerikai elnök telefonon gratulált Abdullah Gül új török kormányfőnek kinevezéséhez, majd amerikai látogatásra hívta meg az ankarai politikust a jövő év elejére. Bush útban a prágai NATO-csúcsra, repülőgépe fedélzetéről hívta fel a török miniszterelnököt, és a megbeszélésen szó esett a törökországi reformokról, illetve Ankara EU-tagsági törekvéseiről is.

Nem sokkal Bush hívása előtt Gül - akinek az iszlám színezetű Igazság és Haladás Pártja mérsékelt tagjaiból alakított kormányát hétfőn iktatták be - első külpolitikai tárgyú beszédében biztosította az ország nyugati szövetségeseit, hogy Törökország külpolitikai orientációja nem változik: fenntartja stratégiai partneri viszonyát az Egyesült Államokkal, valamint jelöltségét az európai uniós tagságra.

Gül kormánya támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy EU felállítandó gyors reagálású hadereje igénybe vehesse a NATO forrásait. Az amerikai elnök szerdán Prágában kétoldalú megbeszélést folytatott az iraki kérdésről Sezer török elnökkel. A török légtér kulcsfontosságú az esetleges légitámadások megindításához.