Árpád
-2 °C
4 °C

Bush meghívta az új török kormányfőt

MTI
2002.11.21. 11:00
George W. Bush amerikai elnök telefonon gratulált Abdullah Gül új török kormányfőnek kinevezéséhez, majd amerikai látogatásra hívta meg az ankarai politikust a jövő év elejére. Bush útban a prágai NATO-csúcsra, repülőgépe fedélzetéről hívta fel a török miniszterelnököt, és a megbeszélésen szó esett a törökországi reformokról, illetve Ankara EU-tagsági törekvéseiről is.

Nem sokkal Bush hívása előtt Gül - akinek az iszlám színezetű Igazság és Haladás Pártja mérsékelt tagjaiból alakított kormányát hétfőn iktatták be - első külpolitikai tárgyú beszédében biztosította az ország nyugati szövetségeseit, hogy Törökország külpolitikai orientációja nem változik: fenntartja stratégiai partneri viszonyát az Egyesült Államokkal, valamint jelöltségét az európai uniós tagságra.

Gül kormánya támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy EU felállítandó gyors reagálású hadereje igénybe vehesse a NATO forrásait. Az amerikai elnök szerdán Prágában kétoldalú megbeszélést folytatott az iraki kérdésről Sezer török elnökkel. A török légtér kulcsfontosságú az esetleges légitámadások megindításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?