Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerbiában a kereskedelem okozza az etnikai konfliktusokat

MTI
2002.11.19. 13:42
Belgrád egyik negyedének lakói az utóbbi napokban olyan röplapokat kaptak postán, amelyek felszólítják a fővárosban letelepedett kínai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot. A röplapok jobbára a jugoszláv főváros Új Belgrád negyedében jelentek meg, ahol állítólag a legnagyobb számban laknak azok a kínai állampolgárok, akik az elmúlt években telepedtek le a fővárosban. A röpiratok ismeretlen szerzője szerint a szerbek léte veszélybe került Szerbiában, ezért felhívja a címzettek figyelmét arra, hogy "Szerbia a szerbeké".

A B92 rádió tudósításában emlékeztet arra, hogy a röplapok megjelenése csak egy mozzanat a kínaiakat egyre gyakrabban érő támadások sorában. Az incidensek megszaporodása kapcsolatba hozható azzal, hogy egyre többen érkeznek Szerbiába a távol-keleti országból. A kínai állampolgárok többnyire kereskedni jönnek Jugoszláviába. Rasim Ljajic szövetségi kisebbségügyi miniszter úgy látja, hogy a gyakorta rasszizmusba torkolló etnikai alapú súrlódásoknak pont az az oka, hogy a szerbiai kereskedők konkurenseket látnak a kínai üzletemberekben.