Jenő
-3 °C
6 °C

Észak-Korea szerint összeomlott a megállapodás az USÁ-val

MTI
2002.11.21. 16:35
Az észak-koreai kormány megvádolta csütörtökön az Egyesült Államokat, hogy megszegte a vele kötött 1994-es egyezményt, amelynek értelmében a távol-keleti kommunista állam leállítja katonai célokra is felhasználható nukleáris fejlesztési programját, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig ellátják cserébe fűtőolajjal a leállított atomerőművek kieső energiájának pótlására. A phenjani külügyminisztérium szóvivője arra reagált a hivatalos KCNA hírügynökség által idézett nyilatkozatában, hogy Washington és szövetségesei (Japán, Dél-Korea és az Európai Unió) november 14-én bejelentették: decembertől beszüntetik a fűtőolaj szállítását, mert Phenjan - saját múlt havi beismerése szerint - titkos urániumdúsító programot valósít meg.

Az 1994-es megállapodás arról is rendelkezett, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea épít Észak-Korea számára két könnyűvizes atomreaktort, amely kevésbé alkalmas fegyverbe tölthető hasadóanyag előállítására, mint Phenjan régi grafitfékezéses reaktorai. A könnyűvizes reaktorok építésére létrehozott konzorcium azonban még hozzá sem kezdett az építkezéshez, és ezt a tényt Phenjan az egyezmény megsértésének tekinti. A külügyi szóvivő szerint a fűtőolaj-szállítások leállításával végképp összeomlott az 1994-es egyezmény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?