Judit
3 °C
7 °C

Kucsma, a hívatlan vendég és az ültetési rend

MTI
2002.11.22. 13:27
Bár a francia nyelv kezdi elveszíteni egyeduralmát a diplomáciában, a prágai NATO-csúcsértekezleten a szervezők számára jól jött, hogy - az angol helyett - az országok francia elnevezését is használhatják, mert így elkerülhették, hogy a nem szívesen látott Leonyid Kucsma ukrán államfőt Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetői mellé legyenek kénytelenek ültetni az Euroatlanti Partnerségi Tanács ülésén.

Kucsma, aki az elmúlt időszakban éles bírálatokat kapott az Egyesült Államoktól, mert Washington szerint radarokat adott el Iraknak, a brüsszeli NATO-központ többszöri figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó letenni arról, hogy részt vegyen a partnerségi tanács ülésén. Az ukrán elnök csütörtökön Prágába érkezett és a szervezők minden erőfeszítése ellenére részt vett a gálaesten is.

Az Euroatlanti Partnerségi Tanács pénteki tanácskozása előtt a szervezők súlyos problémával kerültek szembe: ha a résztvevő 46 ország vezetőjét - szokásos módon - az államok angol elnevezése alapján ültetik egymás mellé, a mindenki által nem kívánatos személynek nyilvánított Leonyid Kucsma, Ukrajna elnöke, közvetlenül Nagy-Britannia illetve az Egyesült Államok mellett foglal helyet. A helyzetet az mentette meg, hogy rájöttek: ha az országok francia elnevezését írják ki a tanácskozás résztvevőinek asztalán elhelyezett táblácskákra, és eszerint ültetik le a résztvevőket, a "hívatlan vendég" a török elnök mellé kerül, hét helynyire Tony Blair brit miniszterelnöktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?