Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Aknára futott egy rendőrbusz Kasmírban

MTI
2002.11.23. 10:16
Hat indiai rendőr meghalt, tizenkettő pedig megsebesült Kasmír Indiához tartozó részén, mert az őket szállító autóbusz aknára futott az indiai Kasmír nyári és téli fővárosát, Szrinagart és Dzsammut összekötő főúton. A hatóságok valószínűnek tartják, hogy muzulmán szélsőségesek helyezték el a robbanószerkezetet - jelentette az AFP, indiai rendőri forrásra hivatkozva. Az előző napon muzulmán fegyveresek egy csoportja megtámadott egy rendőrlaktanyát Szrinagarban, és megölt hat rendőrt. Két támadó is életét vesztette a tűzharcban.

A himalájai Kasmír meg van osztva India és Pakisztán között a két állam függetlenné válása, 1947 óta. Azóta már kétszer is háborúztak e területért, s jelenleg tűzszüneti vonal választja el egymástól a feleket a vitatott területen; a határról mind a mai napig nem tudtak megegyezni. 1989-től széles körű fegyveres harc bontakozott ki az indiai fennhatóság ellen Kasmír Indiához tartozó, de túlnyomórészt muzulmánok lakta részén. A muzulmán radikális csoportok által vezetett harc eddig 38 ezer ember életébe került hivatalos újdelhi adat szerint. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy pénzzel és fegyverrel támogatja a muzulmán lázadókat. Iszlámábád elismeri, hogy erkölcsileg és diplomáciailag támogatja az indiai uralom ellen harcoló muzulmánokat, de tagadja a fegyveres és anyagi támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?