Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Peking szorosabb együttműködést akar a NATO-val

MTI
2002.11.24. 00:41
Kínában most folyik az ország külpolitikájának felülvizsgálata és az ország az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik a NATO-val - jelentette be szombaton Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszter Moszkvában.

- Az elmúlt év során a kínai külpolitika lépéseket tett, hogy új irányvonalat kövessen a biztonsági kérdésekben - mondta a kínai politikus orosz kollégájával, Igor Ivanovval folytatott megbeszélései után. Szavai szerint a NATO-val való kapcsolataik a két fél viszonyának javítását és a kölcsönös megértés elmélyítését szolgálják.

A kínai külügyminiszter szavai a jelek szerint megerősítik azokat a korábbi brüsszeli híreket, hogy kínai illetékesek felvették a kapcsolatot a NATO vezetőivel, megbeszéléseket javasolva a szövetség stratégiai terveiről, mindenekelőtt Közép-Ázsiát illetően. A NATO egyik tagállamának magas rangú diplomatája szerint - akit név nélkül idéz az AFP francia hírügynökség - az elmúlt hetekben egy kínai küldöttség látogatott a szövetség brüsszeli székhelyére (ami önmagában is premiernek számított), s megbeszélést folytatott George Robertson NATO-főtitkárral. Az illető szerint ezek a megbeszélések a jövő évben kezdődhetnek.