Erzsébet
1 °C
4 °C

Peking szorosabb együttműködést akar a NATO-val

MTI
2002.11.24. 00:41
Kínában most folyik az ország külpolitikájának felülvizsgálata és az ország az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik a NATO-val - jelentette be szombaton Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszter Moszkvában.

- Az elmúlt év során a kínai külpolitika lépéseket tett, hogy új irányvonalat kövessen a biztonsági kérdésekben - mondta a kínai politikus orosz kollégájával, Igor Ivanovval folytatott megbeszélései után. Szavai szerint a NATO-val való kapcsolataik a két fél viszonyának javítását és a kölcsönös megértés elmélyítését szolgálják.

A kínai külügyminiszter szavai a jelek szerint megerősítik azokat a korábbi brüsszeli híreket, hogy kínai illetékesek felvették a kapcsolatot a NATO vezetőivel, megbeszéléseket javasolva a szövetség stratégiai terveiről, mindenekelőtt Közép-Ázsiát illetően. A NATO egyik tagállamának magas rangú diplomatája szerint - akit név nélkül idéz az AFP francia hírügynökség - az elmúlt hetekben egy kínai küldöttség látogatott a szövetség brüsszeli székhelyére (ami önmagában is premiernek számított), s megbeszélést folytatott George Robertson NATO-főtitkárral. Az illető szerint ezek a megbeszélések a jövő évben kezdődhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?