Olivér
5 °C
8 °C

Pakisztán segítette a phenjani atomprogramot?

Magyar Hírlap
2002.11.25. 08:31
Amerikai lapértesülés szerint Pakisztán nukleáris technológiát adott át Észak-Koreának, s cserébe India ellen felhasználható rakétatechnológiát kapott. "Egy szó sem igaz az egészből. Nem tudom, honnan szerzi információit a The New York Times, de az biztos, hogy ideje lenne felülvizsgálnia a hírforrásait" - mondta vasárnap a Reuters hírügynökségnek a pakisztáni elnöki szóvivő. Az amerikai lap azt állította, hogy Pakisztán uránium dúsításához szükséges gázcentrifugák és más berendezések készítésének dokumentációját adta át a kommunista államnak, cserébe pedig Phenjan alkatrészeket szállított Pakisztánnak olyan rakéták összeszereléséhez, amelyekkel a pakisztáni haderő elérheti az ország legfőbb ellenlábasa, India távolabbi részeit is.

Az amerikai lap washingtoni hivatalos személyeket és szakértőket név nélkül idézve azt hangoztatta, hogy Észak-Korea és Pakisztán kapcsolatai "sokkal mélyebbeknek és veszélyesebbnek tűnnek, mint azt az Egyesült Államok és ázsiai szövetségesei először feltételezték". Az idézett szakértők szerint Pakisztán tovább üzletelt Észak-Koreával még azt követően is, hogy az Egyesült Államok oldalára állva annak egyik legfőbb szövetségese lett az afganisztáni tálib rendszer és az al-Keida terrorszervezet elleni küzdelemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?