Judit
3 °C
7 °C

Zakajev további kilenc napig őrizetben

MTI
2002.11.26. 13:02
Egy dán bíróság kedden úgy döntött, hogy további kilenc nappal, december 5-ig meghosszabbítja Ahmed Zakajev szakadár csecsen politikus őrizetét, amíg a dán igazságügyi tárca eldönti, kiadja-e őt Oroszországnak. Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető nemzetközi megbízottját orosz követelésre október 30-án vették őrizetbe a koppenhágai csecsen világkongresszus után. Zakajevet az orosz hatóságok egyebek közt fegyveres lázadás kirobbantásával, terrorcselekmények elkövetésével és emberkereskedelemmel gyanúsítják.

Kiadatását követelve Moszkva azt állította, hogy a szakadár csecsen politikusnak köze volt az október 23. és 26. között lezajlott moszkvai túszdráma eseményeihez is. Ez a vád azonban nem szerepel abban az iratcsomagban, amelyet az orosz ügyészi szervek november 5-én küldtek át dán kollégáiknak, a kiadatási kérelem indoklásaként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?