Erzsébet
1 °C
4 °C

Újra Kasza József a VMSZ elnöke

MTI
2002.11.30. 19:01
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szombati újvidéki tisztújító kongresszusán ismét Kasza Józsefet választotta meg elnökévé. Az Újvidéki Színház kistermében tartott tisztújításon a 219 küldött közül 203 szavazott Kaszára, aki az egyetlen jelölt volt a párt élére.

A közgyűlés meghatározta a VMSZ politikai irányvonalát: a párt kereszténydemokrata jobbközép pártként jellemezte magát.

A közgyűlés egyik fő témája a december 8-án esedékes köztársasági elnökválasztás volt. A kongresszus úgy foglalt állást, hogy a VMSZ csak olyan elnökjelöltet támogathat, akinek programjában szerepel a polgári társadalom megteremtése, az európai integráció és a kisebbségvédelem kérdése.

Kasza József közölte: Vojislav Kostunicának minimálisan ezeket a feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy a VMSZ támogatására szólítsa a vajdasági magyarságot.

A VMSZ felnőtt ahhoz, hogy ne csak a szerbiai politikai szintéren vállaljon szerepet, s ne csak az anyaországgal tartson fenn párbeszédet, ezért kérni fogja felvételét az Európai Néppártba, illetve a Kereszténydemokrata Unióba - mondta Kasza. Leszögezte, hogy a VMSZ a továbbiakban is szilárdan tartja magát ahhoz az elvhez, hogy egyforma távolságra, illetve közelségre törekszik minden anyaországi párt tekintetében.

A politikus szerint az Európai Néppárthoz, illetve a Kereszténydemokrata Unióhoz való csatlakozás folyamatában mindenképpen előny az, hogy vannak olyan anyaországi pártok, amelyek már tagjai az említett két szervezetnek, s nyilvánvaló, hogy a VMSZ ilyen tekintetben támogatást vár tőlük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?