Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újra Kasza József a VMSZ elnöke

MTI
2002.11.30. 19:01
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szombati újvidéki tisztújító kongresszusán ismét Kasza Józsefet választotta meg elnökévé. Az Újvidéki Színház kistermében tartott tisztújításon a 219 küldött közül 203 szavazott Kaszára, aki az egyetlen jelölt volt a párt élére.

A közgyűlés meghatározta a VMSZ politikai irányvonalát: a párt kereszténydemokrata jobbközép pártként jellemezte magát.

A közgyűlés egyik fő témája a december 8-án esedékes köztársasági elnökválasztás volt. A kongresszus úgy foglalt állást, hogy a VMSZ csak olyan elnökjelöltet támogathat, akinek programjában szerepel a polgári társadalom megteremtése, az európai integráció és a kisebbségvédelem kérdése.

Kasza József közölte: Vojislav Kostunicának minimálisan ezeket a feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy a VMSZ támogatására szólítsa a vajdasági magyarságot.

A VMSZ felnőtt ahhoz, hogy ne csak a szerbiai politikai szintéren vállaljon szerepet, s ne csak az anyaországgal tartson fenn párbeszédet, ezért kérni fogja felvételét az Európai Néppártba, illetve a Kereszténydemokrata Unióba - mondta Kasza. Leszögezte, hogy a VMSZ a továbbiakban is szilárdan tartja magát ahhoz az elvhez, hogy egyforma távolságra, illetve közelségre törekszik minden anyaországi párt tekintetében.

A politikus szerint az Európai Néppárthoz, illetve a Kereszténydemokrata Unióhoz való csatlakozás folyamatában mindenképpen előny az, hogy vannak olyan anyaországi pártok, amelyek már tagjai az említett két szervezetnek, s nyilvánvaló, hogy a VMSZ ilyen tekintetben támogatást vár tőlük.