Judit
2 °C
7 °C

Iraki támadás két kuvaiti naszád ellen

MTI
2002.12.03. 14:31
Egy iraki hadihajó kedden tüzet nyitott a Perzsa-öbölben járőröző két kuvaiti naszádra. A lövések nem okoztak kárt emberéletben, ám ahhoz elegendőnek bizonyultak, hogy a két kuvaiti hajó egymásnak ütközzön. Ennek során egy személy könnyebben megsérült - jelentette a KUNA hírügynökség. Az iraki gyorsnaszád lövései a Kuvaithoz tartozó Varba sziget közelében érték a két hajót. Ez a sziget Kuvait északkeleti partja előtt fekszik, közel az iraki területhez.

Kuvait mint az Egyesült Államok egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese hetek óta riadókészültségben él. Vezetői feszülten várják az Irak elleni esetleges amerikai katonai támadást, amennyiben Szaddám Huszein rendszere nem tesz eleget Washington követelésének, és nem bizonyítja be, hogy nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, illetve gyártókapacitással. Kuvait és Irak között az 1991-es öbölháború óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, a közös határ 11 éve zárva van, s azt ENSZ-katonák ellenőrzik. Irak 1990 augusztusában lerohanta kicsiny szomszédját, arra hivatkozva, hogy annak területét Irakéból szakították ki a korábbi gyarmatosítók. Az invázió után pár héttel Irak saját 19. tartományának nyilvánította a megszállt területet, ahonnan csak az Egyesült Államok vezette nyugati és arab koalíció 1991 februárjában indított átfogó támadása szorította ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?