Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robertson a hadsereg reformjára szólította fel Moszkvát

MTI
2002.12.09. 13:56
Az orosz hadsereg reformjára szólított fel hétfőn Moszkvában George Robertson, a NATO főtitkára. Az észak-atlanti szövetség első embere Szergej Ivanov orosz védelmi miniszterrel és Igor Ivanov külügyminiszterrel tárgyal Moszkvában. Megfigyelők szerint Robertson moszkvai látogatásának fő célja, hogy megnyugtassa az orosz vezetőket: a NATO újabb keleti irányú bővítése nem fenyegeti Oroszország nemzetbiztonságát.

Robertson hétfőn az orosz és a nemzetközi üzleti körök képviselőivel találkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország és a NATO-tagállamok hadseregeinek struktúrája is még mindig azokra az időkre emlékeztet, amikor egy esetleges III. világháború megvívása lett volna a feladatuk. A főtitkár szerint ugyanakkor ma a hadseregeknek elsősorban a terrorizmus elleni harcra és közös békefenntartó akciókra kell felkészülniük. "Kevesebb sorozott és több hivatásos katonára, kevesebb tankra és több korszerű harci eszközre van szükség" - fogalmazott Robertson. Értékelése szerint az orosz ipar alkalmas arra, hogy megfeleljen az új típusú hadsereg kialakításához szükséges követelményeknek.