Natália
1 °C
7 °C

Bush elnök fogadta Erdogant

MTI
2002.12.11. 01:00
George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok segítségét ígérte Recep Tayyip Erdogannak, a Törökországot kormányzó Igazság és Haladás párt vezetőjének ahhoz, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Az elnök kedden fogadta az iszlám alapokon álló török párt vezetojét a Fehér Ház Roosevelt-termében. "Önök mellett állunk, és osztozunk abban a kívánságukban, hogy az Európai Unió tagjai lehessenek" - hangsúlyozta Bush. "Kormányom keményen dolgozik Törökország érdekében" - tette hozzá. Erdogan nagyra értékelte az amerikai támogatást és kifejezte reményét, hogy az a jövoben is folytatódni fog. Bush elnök "barátként és szövetségesként" üdvözölte a török politikust és gratulált pártjának novemberi választási gyozelméhez. Recep Tayyip Erdogan nem lehetett miniszterelnök, mivel korábban vallási gyűlölet szításáért elítélték, aminek következtében ő maga nem indulhatott a választáson parlamenti mandátumért.

Erdogan kifejtette, hogy Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz a legfontosabb esemény lenne a köztársaság megalapítása óta az ország életében, és meghatározó jelentősége lenne a török demokrácia szempontjából is. A találkozón - noha Erdogan se nem államfő, se nem kormányfő - jelen volt Colin Powell amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint Paul Wolfowitz, a védelmi minisztérium második embere. Erdogan a tervek szerint találkozni fog Dick Cheney alelnökkel is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?