Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Bush elnök fogadta Erdogant

MTI
2002.12.11. 01:00
George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok segítségét ígérte Recep Tayyip Erdogannak, a Törökországot kormányzó Igazság és Haladás párt vezetőjének ahhoz, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Az elnök kedden fogadta az iszlám alapokon álló török párt vezetojét a Fehér Ház Roosevelt-termében. "Önök mellett állunk, és osztozunk abban a kívánságukban, hogy az Európai Unió tagjai lehessenek" - hangsúlyozta Bush. "Kormányom keményen dolgozik Törökország érdekében" - tette hozzá. Erdogan nagyra értékelte az amerikai támogatást és kifejezte reményét, hogy az a jövoben is folytatódni fog. Bush elnök "barátként és szövetségesként" üdvözölte a török politikust és gratulált pártjának novemberi választási gyozelméhez. Recep Tayyip Erdogan nem lehetett miniszterelnök, mivel korábban vallási gyűlölet szításáért elítélték, aminek következtében ő maga nem indulhatott a választáson parlamenti mandátumért.

Erdogan kifejtette, hogy Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz a legfontosabb esemény lenne a köztársaság megalapítása óta az ország életében, és meghatározó jelentősége lenne a török demokrácia szempontjából is. A találkozón - noha Erdogan se nem államfő, se nem kormányfő - jelen volt Colin Powell amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint Paul Wolfowitz, a védelmi minisztérium második embere. Erdogan a tervek szerint találkozni fog Dick Cheney alelnökkel is.