Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Benelux memorandum - a kis EU-államok összefognak

euractiv.hu
2002.12.11. 09:39
A Benelux államok - Belgium, Hollandia és Luxemburg - a hozzájuk hasonló kisebb országok védelmében fogadták el a napokban a "Benelux memorandumot". Céljuk az, hogy hatékonyan beleszóljanak az EU jövőjéről folyó vitába, amely egyre inkább a nagy államok - Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia - veszekedésétől hangos. Az unió irányításának kérdésében a három Benelux-ország a "hivatali egyensúly" megteremtésére törekszik. Ezért egy olyan bizottság működtetése mellett lobbiznak, amelyet egy, az Európai Parlament által megválasztott és az Európai Tanács által megerősített elnök vezetne. Ez különbözik az EU-bizottság ajánlásától, miszerint vagy az Európai Tanács vagy a parlament vétózhatná meg a bizottság munkáját, de nem mindkettő.

Ami a tanács elnökségét illeti, a Benelux államok a tisztség további rotálása mellett kardoskodnak, így a kisebb országoknak megmarad továbbra is a tisztség betöltésének lehetősége. A memorandum nem maradt visszhang nélkül az Európa jövőjéről tanácskozó konventben. Ernani Lopez, Portugália képviselője, sőt cseh és finn tagok is jelezték, hogy támogatják a Benelux államok elképzeléseit. A visegrádi országok nevében Ivan Korcok azt nyilatkozta, hogy tanulmányozni fogják a dokumentumot.