Ödön
2 °C
11 °C

Politikai botrány Németországban egy hasonlat miatt

MTI
2002.12.12. 18:26
Egy konzervatív politikus hasonlata felháborodást és vitát váltott ki Németországban, ahol a lakosságot megosztja a kormánypártok által pedzegetett vagyonadó esetleges kivetése. Roland Koch tartományi miniszterelnök (CDU) a hesseni parlament csütörtöki vitájában, amelynek témája a szövetségi kormány vagyonadóterve volt, élesen ellenezte az SPD-Zöldek koalíció elképzelését. (A vagyonadó esetleges kivetése a szociáldemokrata párton belül is vitát váltott ki, rövid időre szembeállítva Gerhard Schröder pártelnököt és Franz Müntefering alsóházi frakcióvezetőt. Utóbbi egy ideig kiállt a vagyonadó kivetése mellett, ám szerdán meghátrált.)

A wiesbadeni vitában Koch kijelentette: ha a vagyonadót pártoló közalkalmazottak szakszervezetének (ver.di) elnöke, Frank Bsirske nyilvánosságra akarja hozni a vagyonos személyek nevét, az "a mellre tűzött csillag új formájának" felelne meg. A gazdag németek és az egykor üldözött zsidók közötti párhuzam felháborodást váltott ki. Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) elnöke a nácizmus áldozatait ért "elviselhetetlen sértésről" beszélt. Helyettese, Michel Friedman, aki a tagja a CDU-nak, felelőtlennek és elviselhetetlennek minősítette a kereszténydemokrata politikus szavait. A kisebbik kormánypárt, a Zöldek új társelnöke, Reinhard Bütikofer lemondásra szólította fel Kochot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?