Viola
-6 °C
-2 °C

Több ezres tüntetés Koppenhágában

MTI
2002.12.14. 16:40
Mintegy négyezer szélsobaloldali tüntető vonult fel szombaton Koppenhágában, a dán parlament épülete előtt, hogy tiltakozását fejezze ki - megfogalmazásuk szerint - az "erődítménnyé váló Európa", az iraki háború, valamint az amerikai és európai imperializmus ellen.

Ez volt a legjelentősebb demonstráció, amelyet az Európai Unió péntek este véget ért csúcstalálkozójának alkalmából szerveztek a dán fővárosban. A több országból érkezett, legkülönbözőbb korú emberek transzparensek, plakátok és zászlók sokaságát emelték magasba, miközben a felszólalók az "elitet és nem a népet képviselő csúcstalálkozónak" minősítve a rendezvényt, demokrácia hiányával vádolták meg az Európai Uniót.

Holger K. Nielsen, az ellenzéki dán Szocialista Néppárt elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió a politikai elitért és nem Európa lakosaiért létezik. Éles szavakkal bírálta az uniót azért is, mert véleménye szerint támogatja az Egyesült Államok "veszélyes politikáját", és "gazdája, George Bush amerikai elnök hangjává vált".

A tüntetők a nagygyűlés után végigvonultak Koppenhága utcáin, a "nem vagyunk eladók", vagy "a nép fontosabb a profitnál" jelszavakat skandálva. A felvonulást egyetlen erőszakos esemény zavarta meg: a tömegből valaki elhajított egy üvegpalackot, amely egy rendőrt a tarkóján talált el.

Kaj Vittrup, a csúcstalálkozó idején mozgósított rendfenntartó erők vezetője eddig minden tüntetést békésnek ítélt meg. Három nap alatt különböző kisebb bűncselekményekért mintegy 50 személyt vettek őrizetbe, közülük még tucatnyit tartanak fogságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!