Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Erősödnek a fegyverzet ellenőrzések Irakban

MTI
2002.12.14. 17:14
Felerősödött a tiltott fegyverek utáni kutatás szombaton Irakban: első ízben vizsgálódott mintegy száz ENSZ-szakérto egyidejűleg 11 helyszínen. Eközben az ENSZ nevében Hans Blix főellenőr bekérte az iraki hatóságoktól a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos katonai programokon most és korábban dolgozó tudományos munkatársak névjegyzékét, hogy az ellenőrök kikérdezhessék őket. Blix New York-i szóvivője, Ewen Buchanan szerint az irakiak kéthetes határidőt kaptak a lista benyújtására.

Az ENSZ felügyeleti, vizsgálati és ellenőrzési bizottságának egyik szakértői csoportja szombaton megkezdte a bagdadi egészségügyi minisztérium "fertőző betegségek ellenőrzési központja" helyiségeinek átvizsgálását, amelyeket előző nap lepecsételtek - értesült a francia hírügynökség.

A szombati vizsgálódások súlypontja az iraki ballisztikus rakétaprogramhoz kapcsolódó, Bagdad környéki telephelyekre esett. Egy szakértői csoport felkereste az iraki atomenergia-ügynökséget is Tuvaitában. Az ügynökség székhelyét, ahol az iraki atomprogramot elindították, már ötször bejárták az ellenőrök.

Az AFP jelentése szerint az ENSZ-szakértok november 27. óta most szombaton ellenőriztek először ennyi helyszínt egyszerre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!