Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miller: Lengyelországnak a legjobb feltételeket sikerült kivívnia

MTI
2002.12.14. 22:47
A lengyel miniszterelnök tévébeszédében bejelentette, hogy kormánya nevében befejezte a lengyel EU-tagság feltételeire vonatkozó tárgyalásokat. Aláhúzta, hogy a küldöttség az utolsó percig folytatta a tárgyalásokat, azután is, amikor más tagjelöltek már kielégítőnek minősítették az Európai Bizottság által ajánlott feltételeket. Ennek a magatartásnak köszönhető, hogy Lengyelországnak a lehetőségekhez mérten a legjobb feltételeket sikerült kivívnia, és ebből rajta kívül más tagjelöltek is profitáltak - tette hozzá.

Közölte, hogy olyan pénzügyi csomagot sikerült kialkudni, amely biztosítja, hogy Lengyelország az EU-tagság kezdetétől többet kapjon az uniós kasszából, mint amennyit befizet oda. Ráadásul Varsónak jut a bővítésre szánt teljes összeg több mint fele. Ezt a pénzt munkahelyteremtésre, vidékfejlesztésre, a cégek versenyképességének javítására, út- és vasútépítésre, környezetvédelemre fordítják - mondta.

Kiemelte, hogy a mezőgazdaság és vidékfejlesztés ügyében a kezdetben ajánlottnál sokkal jobb megoldásokat sikerült kiküzdeni. Az összes tagjelölt közül Lengyelország kapta a legtöbb átmeneti mentességet, amelyek a lengyel gazdaság érzékeny területeit védelmezik.

A mai EU-tagok példájával szemléltette, hogy nem kell tartani a lengyel nemzeti hagyományok, értékek, sajátosságok elvesztésétől. Sok lengyel vállalkozó már ma is eredményesen veszi fel a versenyt az európai piacokon, a jövoben ez csak könnyebb lesz - hangsúlyozta.