Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Miller: Lengyelországnak a legjobb feltételeket sikerült kivívnia

MTI
2002.12.14. 22:47
A lengyel miniszterelnök tévébeszédében bejelentette, hogy kormánya nevében befejezte a lengyel EU-tagság feltételeire vonatkozó tárgyalásokat. Aláhúzta, hogy a küldöttség az utolsó percig folytatta a tárgyalásokat, azután is, amikor más tagjelöltek már kielégítőnek minősítették az Európai Bizottság által ajánlott feltételeket. Ennek a magatartásnak köszönhető, hogy Lengyelországnak a lehetőségekhez mérten a legjobb feltételeket sikerült kivívnia, és ebből rajta kívül más tagjelöltek is profitáltak - tette hozzá.

Közölte, hogy olyan pénzügyi csomagot sikerült kialkudni, amely biztosítja, hogy Lengyelország az EU-tagság kezdetétől többet kapjon az uniós kasszából, mint amennyit befizet oda. Ráadásul Varsónak jut a bővítésre szánt teljes összeg több mint fele. Ezt a pénzt munkahelyteremtésre, vidékfejlesztésre, a cégek versenyképességének javítására, út- és vasútépítésre, környezetvédelemre fordítják - mondta.

Kiemelte, hogy a mezőgazdaság és vidékfejlesztés ügyében a kezdetben ajánlottnál sokkal jobb megoldásokat sikerült kiküzdeni. Az összes tagjelölt közül Lengyelország kapta a legtöbb átmeneti mentességet, amelyek a lengyel gazdaság érzékeny területeit védelmezik.

A mai EU-tagok példájával szemléltette, hogy nem kell tartani a lengyel nemzeti hagyományok, értékek, sajátosságok elvesztésétől. Sok lengyel vállalkozó már ma is eredményesen veszi fel a versenyt az európai piacokon, a jövoben ez csak könnyebb lesz - hangsúlyozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!