Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német kutatók szerint csak idő kérdése az Irak elleni háború

MTI
2002.12.16. 16:27
Német kutatók szerint csak idő kérdése az Egyesült Államok újabb háborúja Irak ellen, ezúttal Szaddám Huszein rendszerének megdöntésére. - Ez a háború "beláthatatlan következményekkel járhat a Közel- és Közép-Keleten" - vélték a hamburgi egyetem konfliktuskutatói, akik egyébként hétfőn tették közzé a háborús viszályokról készült ez évi összegzésüket. Az idén már háttérbe szorult az Egyesült Államoknak a 2001. szeptember 11-i merényletek után indított "terrorellenes háborúja", és helyette "a nagy háborúra való várakozás" került a közvélemény látószögébe - állapította meg a hamburgi háborús oknyomozó munkaközösség.

A német kutatók szerint egyébként a világon 45 háborús konfliktus dúlt 2002-ben, hárommal kevesebb, mint 2001-ben. Ezek a konfliktusok legalább hétmillió ember halálát okozták, de túlnyomórészt Afrikában és Ázsiában zajlottak. Európában csak a macedóniai háborút követő fegyveres konfliktust jegyezték fel a német leltározók. Mérlegük szerint 2002-ben hét konfliktus ért véget, köztük a hosszú háború Törökország kurdok lakta vidékén. A német tudósok sötéten látták a közel-keleti és a csecsenföldi konfliktust. "A palesztin öngyilkos merényletekből és a súlyos izraeli túlkapásokból eredő erőszak spirálját" nem tudták megtörni, és a béke valószínűtlenebbnek látszik, mint valaha - mutattak rá a kutatók, hozzátéve, hogy ugyanez áll a csecsen felkelők és az orosz hadsereg konfliktusára.