Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Küszöbön a görög EU-elnökség

euractiv.hu
2002.12.18. 14:41
A görögök hivatalosan január elsejétől veszik át az Európai Tanács vezetését, s ezzel az ország több mint két évtizedes EU-tagsága alatt immár negyedszer látja el az unió elnöki tisztét. Az új elnökség ünnepélyes beiktatására január 10-én, Athénban kerül sor, ám a görög külügyi vezetők már szerdán bemutatják Brüsszelben a hellén elnökség programját és prioritásait. Az EU soron következő, görög elnöksége már bemutatta internetes honlapját, amely három nyelven - görögül, angolul és franciául - szolgáltat információkat.

Az utóbbi hat hónapban egyébként Görögország két fontos területen gyakorlatilag már ellátta az EU elnökségi teendőit a dán hivatalos elnökség helyett: az euróval kapcsolatos ügyekben és védelmi kérdésekben. A görögök menetrendje szerint országuk és egész Európa nagy éve lesz 2003. Az április 16-i athéni csúcstalálkozón aláírják az EU tíz új tagországának csatlakozási szerződését, a konvent pedig a tervek szerint 2003 első felében elkészül az unió jövöjét felvázoló tervezetével. Mindemellett a görög elnökség feladata lesz az is, hogy megkezdje a második ír népszavazással immár véglegesen tisztázott Nizzai Szerződés átültetését a gyakorlatba.