Viola
-6 °C
-2 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Dél-Koreában

MTI
2002.12.18. 23:16
Elnökválasztás kezdődött helyi idő szerint csütörtökön reggel Dél-Koreában. A mintegy 35 millió választónak a Nobel-békedíjas Kim De Dzsung utódjának személyéről kell döntenie. A 77 éves jelenlegi államfő a helyi alkotmány értelmében - ötéves megbízatásának leteltével - nem indulhat újra.

A választás két legfőbb esélyesének az ellenzéket vezető - volt miniszterelnök - konzervatív Ri Hoi Csangot és a kormányzó liberálisok jelöltjét, Ro Mo Hjunt - emberi jogvédőt - tartják, az elemzők szoros versenyre számítanak. Az említetteken kívül még öt jelölt indul a választáson, de az ő esélyeik megfigyelők szerint a nullával egyenlők. Az első eredmények közép-európai idő szerint csütörtök déltájt várhatók.

A kampány egyik vezető témája az ismét elszigetelődő Észak-Koreával szembeni politika volt. Az észak-koreai nukleáris tervek felmelegítése nyomán megoszlott a fontos dél-koreai pártok véleménye: a kormányerők jelöltjei továbbra is a közeledést részesítik előnyben, míg az ellenzék jóval távolságtartóbb politikát tart követendőnek Phenjannal szemben. Fontos kampánytéma volt a korrupció is, amely az utóbbi években a legmagasabb rangú tisztviselők némelyikét is hírbe hozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!