Judit
2 °C
7 °C

Ro Mo Hjun nyerte a dél-koreai elnökválasztást

MTI
2002.12.19. 19:09
A dél-koreai elnökválasztáson Ro Mo Hjun, a kormányzó liberális párt jelöltje a szavazatok 48,9 százalékának megszerzésével győzött - közölte csütörtökön a választási bizottság a voksok 99,64 százalékának összesítése után. Ro Mo Hjun maga is bejelentette győzelmét, ellenfele, Ri Hoi Csang pedig, aki a voksok 46,6 százalékát kapta meg, elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek. A hivatalos végeredményt várhatóan pénteken teszik közzé.

Az AFP tudósításában megírta, hogy Ro Mo Hjun az Észak-Koreával való párbeszéd híve. Az egykori emberjogi aktivista az 1980-as években, a dél-koreai katonai diktatúra idején rövid ideig börtönben is volt. Hivatalát jövő februártól foglalhatja el, mandátuma öt évre szól. Ri Hoi Csang, a konzervatívok jelöltje, immáron másodszor maradt alul elnökválasztáson: 1997-ben a most leköszönő Kim De Dzsunggal szemben vesztett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?